Menu

Upgrade your home, call us today

0800 500 3002

Case Studies

Polycarbonate conservatory replaced with next generation glazed extension

Mr Eales wanted to transform his existing first generation lean-to conservatory into a more modern room that could be used all year round.

About the project

Having chosen an expert local installer in Conserv-A-Tech, Mr Eales was then able to specify a replacement conservatory that not only looked modern, but was also far more thermally efficient.

Name Mr Eales
Project Polycarbonate conservatory replaced with next generation glazed extension
Build Cost £17,000 excluding electrics and plastering
Build Time 5 days
Products Prefix Systems conservatory roof, solar control roof glass, anthracite grey windows and French doors, internal pelmet, gutter cornice shroud
Location Stevenage, Hertfordshire
Installer Conserv-A-Tech

Products chosen for build

A contemporary ‘anthracite’ grey colour PVCu windows were specified to the sides and rear of the new conservatory design and a Prefix Systems replacement conservatory roof in matching anthracite grey was installed. French doors and full length windows were installed to the front of the new conservatory for a better view of the garden.


An internal pelmet was also incorporated to the design which now incorporates downlighters, making for a real room feel. The glass specified in the roof was specialist solar control glass which keeps conservatories cool in summer and warm in winter. To the outside a matching gutter cornice shroud was installed, helping to add further design appeal to this stylish glazed extension.

Solar control glass regulates solar energy for extra comfort

Livin Room Internal Pelmet with downlighters

A cornice was added to provide superior aesthetics

Build and Installation

This incredible single story extension installed in just 3 weeks.

The existing conservatory roof and side frames including all the doors and windows were removed, leaving the existing base in place. A small wall was constructed on the front elevation to block up where the old doors had been which then helped to create a room that can be fully utilised. The wall on the side was altered to include two new floor to ceiling frames either side of the new French doors, giving a totally new look at feel to the room.

A cut out of the wall on the side elevation was a simple process to make the opening wider, in this instance French doors are installed, but wider openings can be made to include Bi-folding doors or sliding patios. The internal pelmet inside the room allowed downlighters to be installed giving the room extra light and the installation was quick – taking just 5 days from start to hand over.

Our new conservatory has transformed the look and feel of the room. We researched our options and due to the fact our conservatory is south facing we chose Solar Control glass in our roof, this really does keep the room cooler than the old plastic conservatory roof we had before. We now have a conservatory we are truly proud to show off to our friends and neighbours, it’s now a great space to entertain.

- Mr. Eales, Hertfordshire

Related Case Studies

Take a closer look at some other fantastic Refurbish My Conservatory builds.

Speak to a member of our team

Contact us today to speak to a member of our team who can provide you with details of your local Registered Installer or we can post you a copy of our new brochure.